Must-haves op je buitenlandtrip

Wat doe je als je een tijdje niet hebt gevist en er ligt een buitenlandsavontuur in het verschiet? Juist, je checkt je materiaal en dat doe je niet 1 keer maar wel 3 keer!
Rasvisser Martin Post kwam door de bizarre ‘coronadrukte’ in de hengelsportbranche de laatste maanden nauwelijks aan vissen toe. Werkweken van 70-80 uur waren eerder regel dan uitzondering.

Inmiddels is hij net terug van een trip naar Italië en Slovenië. In deze update laat hij zien welke materialen net een beetje extra aandacht verdienen en welke ‘essentials’ er altijd in zijn vistas zitten.

Voordat Martin op pad gaat loopt hij zijn uitrusting uitgebreid na!

Mondkapjes

Jaja, lach maar! Ik had ook nooit verwacht dat we ze tijdens een buitenlandse trip nodig zouden hebben, maar ik ben blij dat we momenteel een doosje van 25 stuks in de auto hebben liggen. Het blijven gekke dingen, maar in deze corontatijd is het verstandig om toch een aantal mondkapjes in de auto te gooien.

Je weet immers maar nooit. In sommige landen is het dragen van een mondkapje inmiddels verplicht en ook wij droegen ze afgelopen dagen veelvuldig bij het oversteken van diverse grensovergangen.

Het blijft een vreemd gezicht, maar in deze tijden ontkom je er niet aan!

Gevlochten hoofdlijn

Tijdens buitenlandse avonturen op grote meren vis je vaak op grote afstanden. Tijdens mijn laatste vistrips ving ik een groot deel van mijn vissen op afstanden van 150 tot maar liefst 400 meter. Een goede gevlochten lijn is dus een must!

Ik check voor iedere trip m’n hengels en mijn gevlochten hoofdlijnen. De spoelen zitten vol en ik heb standaard 2 reserveklossen in m’n tas zitten. De Korda Subbraid is trouwens torenhoog favoriet: goed zinkend en lekker slijtvast, alles wat je moet hebben tijdens een ruig buitenlands avontuur!

Goed zinkend en slijtvast: dat zijn de redenen dat Martin Post kiest voor de Korda SubBraid!

Korda Super Wrap

Heb je ooit last gehad van kreeft en dwergmeerval? Dan weet je dat je onmogelijk naar het buitenland kan gaan zonder materiaal waarmee je je haakaas kunt beschermen. Beide beesten komen tegenwoordig veel voor in Franse en andere buitenlandse wateren dus daar moet je goed op voorbereid zijn. Vooral dwergmeerval kan je aas volledig molesteren.

Een plastic krimpkousje om je haakaas zoals de Korda Super Wrap is dus essentieel om goed door te kunnen vissen. Ik heb ze tijdens een buitenlands avontuur altijd bij mij, meestal zelfs in diverse maten! Bewaar ze trouwens wel op een plekje in de schaduw want leg je ze in de blote zon bij 30+ graden dan krimpen ze soms al in de verpakking en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Bescherm je haakaas tegen de ellendelingen onder de waterspiegel met deze handige wrap!

Speciaal haakaas

In het verlengende van de krimpkous mogen ook harde haakaasjes eigenlijk niet ontbreken tijdens een buitenlands avontuur. Ik heb altijd een paar potjes in de tas zitten, je weet immers maar nooit.

Vooral op een stromende rivier, tijdens hoogzomer waarbij de watertemperatuur extreem hoog kan zijn of op een water met veel witvis, ben je met een hard hookbait in het voordeel. Simpelweg omdat deze gemakkelijk 48 uur aan je hair blijven zitten en dat werkt dan op sommige wateren ook nog eens dressuurdoorbrekend.

Zorg dat je altijd een potje hard hookbaits bij je hebt. Je weet immers nooit hoe de omstandigheden aan de waterkant zijn!

Muggenspray

Misschien wel het belangrijkste item van dit artikeltje! Ik weet niet hoe jij er over denkt, maar ik heb namelijk een bloedhekel aan zoemende muggen of erger nog; agressieve steekvliegen die je op sommige plekken in Europa helemaal lek prikken.

Ik heb daarom standaard een flesje muggenspray in de tas en tijdens mijn langere buitenlandse trips zijn dat zelfs 2 flesjes. De Care Plus 40% Deet werkt voor mij erg goed dus die kan ik je van harte aanbevelen. Wel even oppassen en je handen schoon houden. (het spul heeft een vieze scherpe chemische bijsmaak). Maar het werkt echt perfect!

Hét middel tegen vervelende insecten: muggenspray!

Korte 6 fts hengels

De ervaren Frankrijkvissers weet vast wel dat het niet altijd rozengeur en mannenschijn is. Zonder wrijving geen glans en vaak moet je eerste een paar tegenslagen overwinnen voordat de echte bakken zich laten strikken. Ik heb daarom altijd 2 korte 6 ft Scope hengels in de auto liggen. Met deze compacte hengels ga ik ook in het buitenland vaak even een paar uurtjes op andere stekken proberen.

Terwijl m’n vismaat de ‘reguliere’ stek bewaakt heb je al struinend lekker wat vertier, je leert een water snel kennen en tegelijkertijd breng je stekken voor de aankomende nachten snel in kaart. Het is een uitstekende manier om snel een beet te forceren terwijl je daar statisch vissend soms wat langer op moet wachten.

Struinend met een 6ft Nash Scope Sawn-off weet ik vaak in korte tijd nieuwe stekken te vinden en vis te vangen

Chods & Pop-ups

Uiteraard mogen ook tijdens een buitenlandse trip de Chods en Pop-ups niet vergeten worden. Deze ‘altijd vangende combinatie’ kun je op ieder water en het hele jaar inzetten, dus ook tijdens buitenlandse trips heb ik standaard wat setjes chod-rigs en potjes pop-ups in de tas zitten.

Vooral tijdens het struinen met de korte hengels is de combinatie van een opvallend pop-upje aan een chod-rig, die bijvoorbeeld net boven het wier uitsteekt, dodelijk. Al helemaal als je bedenkt dat de Franse karpers sowieso al wat makkelijker vangbaar zijn. Het maakt de Chod nog effectiever dan je in eigen land bent gewend.

Onmisbaar voor iedere vistrip: chods!

Reisdocumenten, helemaal nu!

Vergunningen bestel je tegenwoordig gemakkelijk online, maar check ook je andere reisdocumenten nog eens goed. Paspoort, reisverzekering, ANWB, een wegenvignet voor diverse landen etc. Zomaar een paar zaken die je goed voor elkaar moet hebben voor je op reis gaat.

Denk om een geldig vignet als je Frankrijk in gaat en check de actuele reisadviezen regelmatig.

Ow ja, check in deze bijzondere tijden ook altijd even de website van buitenlandse zaken. In de coronatijd gelden er in sommige landen extra strenge regels qua veiligheid en hygiëne. Hou hier rekening mee en denk er vooral niet te lichtzinnig over. Het zou lullig zijn als je ergens aan de grens staat en het land niet in komt omdat je papieren niet in orde zijn.

Martin Post