Hoofdlijnen – dit moet je weten!

Een nieuw visjaar betekent voor veel karpervissers een nieuwe hoofdlijn. Maar welke hoofdlijn is goed en welke hoofdlijn past bij jou visserij?

In deze update geven we je een overzicht waarbij we een aantal goede hoofdlijnen op een rijtje hebben gezet.  We maken daarbij onderscheid tussen 3 type lijnen: nylon hoofdlijn, fluorocarbon hoofdlijn en gevlochten hoofdlijn. Uiteraard leggen we je bij iedere categorie uit wat de eigenschappen zijn van deze producten.

Nylon hoofdlijnen

Nylon, ook wel bekend als monofilament of ‘mono’, is een vislijn die is gemaakt van kunststof vezels. Deze vezel (polyamide) maakt nylon hoofdlijnen extreem soepel en het geeft de lijn z’n karakteristieke rek. Afhankelijk van de samenstelling veranderd dit percentage rek, maar doorgaans dien je bij nylon hoofdlijnen rekening te houden met een rekpercentage van 5 tot 15 procent. Nylon hoofdlijnen zijn dus uitermate geschikt voor het maken van verre worpen en minder geschikt voor het bevissen van grote afstanden.
Hieronder staan vier nylon hoofdlijnen die volgens ons behoren tot de beste lijnen op de markt.

ESP Syncro Loaded XT

Misschien wel dé populairste hoofdlijn van dit moment: de ESP Syncro Loaded XT. Deze eigenzinnige hoofdlijn laat zich prettig vissen en zinkt prima. Het is eigenlijk een perfecte lijn voor vissers die een hoofdlijn willen die redelijk goed zinkt en fijn werpt. De donkergroene kleur van deze lijn valt weg op veel verschillende bodemtypen en dat maakt de lijn allround inzetbaar. In Engeland is dit de beste verkochte lijn van dit moment en het zou ons niet verbazen als dat in Nederland ook gaat gebeuren. Verkrijgbaar in drie verschillende diameters 33/00 5.5kg, 37/00 6.9kg, 40/00 8.2kg.


Korda Touchdown

Nog z’n klassieker is de Korda Touchdown. Verkrijgbaar in bruin en groen en al jarenlang de favoriete lijn van duizenden vissers. Deze lijn combineert soepelheid en slijtvastheid zoals je dat wenst van een lijn. Door de mooie soepelheid laat deze lijn zich goed werpen. Afstanden tot 100 meter gooi je gemakkelijk met deze lijn. Ook heeft hij een enorme trekkracht op de knoop en is mede dankzij de schuurbestendigheid goed te gebruiken in de meest uiteenlopende situaties. Korda Touchdown is verkrijgbaar in de volgende diameters en trekkrachten: 10lb/0,30mm, 12lb/0,35mm, 15lb/0,40m en 20b/0,43mm.


Berkley Connect CM90

Berkley is wereldwijd een gigant op lijnengebied en wat veel vissers niet weten is dat deze grote fabrikant ook veel lijnen produceert voor veel andere merken. Toch hebben ze zelf ook enkele toppers in huis, waaronder de Berkley Direct Connect CM90. Deze fijne monolijn is een echte allrounder en in veel situaties bruikbaar. De lijn is zeer schuurbestendig en kent een laag percentage aan rek. De lijn heeft een donkergroene kleur die perfect wegvalt in plantenrijke wateren. Verkrijgbaar in de diameters 30/00, 34/00 en 38/00 op spoelen van 1000 meter. Qua prijs/kwaliteit is dit 1 van de betere lijnen op de markt.


Nash Bullet mono

De Nash Bullet Mono is een allround lijn die uitblinkt in slijtvastheid. Voor een monolijn is de slijtvastheid namelijk erg goed. Daarnaast laat de donkergroene lijn zich prettig werpen en die combinatie is uniek te nomen. Wij kunnen deze lijn vooral aanraden aan karpervissers die graag een extreem slijtvaste monolijn gebruiken. Verkrijgbaar op spoelen van 1000 meter tot een diameter 37/00.


Fluorocarbon (hybride) lijnen

Fluorocarbon is in feite Polyvinylideenfluoride (PVDF), een zuiver kunststof met perfecte eigenschappen voor de karpervisserij. Naast de lage lichtbrekingsindex (dit betekent dat de lijn onder water nagenoeg onzichtbaar is) heeft dit product nog 1 groot voordeel; fluorocarbon zinkt namelijk als een baksteen. Voor karpervissers die graag vissen met slappe lijnen is fluorocarbon een perfect product. Nog een voordeel is dat er veel minder rek in zit dan bij nylon.

X-line

X-line is met afstand de meest populaire fluorocarbon hoofdlijn van dit moment. Deze lijn heeft al 20 jaar lang een topreputatie en dat is meer dan terecht. Deze lijn zinkt namelijk als een baksteen en is onder water nagenoeg onzichtbaar. Het nadeel van deze lijn is dat de lijn vrij stug is en zich daardoor niet heel makkelijk laat werpen op grote afstanden. Tot 80 meter kun je er echter prima mee werpen. De kritische visser weet deze lijn absoluut te waarderen. Verkrijgbaar op spoelen van 250 meter en 600 meter tot 37/00. Die laatste is de best verkochte diameter en ook onze persoonlijke favoreit.


PB Products Ghost Dragonfly

Peperduur en een fantastische hoofdlijn. De Ghost Dragonfly combineert extreme slijtvastheid, soepelheid en is goed zinkend. Het zijn 3 eigenschappen die je lastig kunt combineren in een hoofdlijn maar toch is PB Products daar goed in geslaagd. Dit is waarschijnlijk 1 van de beste fluorocarbon hoofdlijnen op de markt maar daarvoor dien je wel een flink prijskaartje te betalen. Verkrijgbaar op spoelen van 400 meter!


Strategy Slackliner Fluoro Carbon Hybrid

De Strategy Slackliner Fluoro Carbon Hybrid is zoals de naam al doet vermoeden een hybride flurocarbon lijn. Dit betekent dat mono en flurocarbon in deze lijn zijn gecombineerd. Deze lijn is daardoor lekker soepel en dat resulteert in prettige werpeigenschappen. De lijn zinkt redelijk tot goed, maar uiteraard wel minder goed dan bovengenoemde flurocarbon hoofdlijnen. Al met al is dit een prima en betaalbaar alternatief voor duurdere fluorocarbon hoofdlijnen. Verkrijgbaar in diverse diameters op spoelen van 1000 meter.


Gevlochten hoofdlijn

Een gevlochten hoofdlijn is een lijn gemaakt van dynema vezels, of een variant daarop. De belangrijkste eigenschap van deze lijnen is dat ze geen rek bevatten waardoor je ze kunt gebruiken voor het bevissen van grote afstanden. Wij adviseren om gevlochten lijn te gebruiken voor afstanden vanaf 100 meter plus of wanneer je obstakels bevist vanaf 50 meter plus! Uiteraard is het een pre dat deze lijnen goed zinken en slijtvast zijn. Hieronder een overzicht van 4 gevlochten hoofdlijnen die aan al deze eigenschappen voldoen.

Korda Subbraid

De populairste en best zinkende gevlochten lijn van dit moment is de Korda Sub Braid.  Korda Sub Braid is verkrijgbaar in diverse treksterktes en op klossen van 450 meter en 1200 meter. Deze lijn is extreem populair omdat de lijn goed zinkt en behoorlijk slijtvast is. De echte Frankrijkbeukers kiezen tegenwoordig vaak voor deze lijn.


PB Products Gatorbraid

Misschien wel de bekendste gevlochten hoofdlijn op de markt: de Gatobriad van PB Products is namelijk een echte klassieker. Deze gevlochten hoofdlijn is langzaam zinkend en laat zich daarom prettig vissen op grote afstanden waarbij je te maken krijgt met veel wier of andere rommel op de bodem. De slijtvastheid van deze lijn is prima en door de soepelheid laat de lijn zich op alle molentypes prettig vissen. Heb je te maken met scheepvaart dan zouden wij een zwaardere lijn adviseren, maar voor allround omstandigheden is dit een prima gevlochten hoofdlijn. Verkrijgbaar in 26/00: 25 lb, 30/00: 30 lb. 35/00 en verpakt op spoelen van 1000 meter.


Ridgemonkey RM-Tec Braided Mainline

Een relatief nieuwe lijn die momenteel hoge ogen gooit is de RM-Tec Braided Mainline. Deze gevlochten hoofdlijn heeft een groene kleur, is uiterst soepel en zinkt goed. Alhoewel we nog even moeten afwachten hoe deze lijn presteert op de lange termijn is de eerste indruk zeer positief. De lijn is verkrijgbaar in 2 diameters: 0.28mm (20lb) en 0.35mm (30lb) en wordt geleverd op handige spoelen van 1200 meter.


Extra tip:

Nog een laatste opmerking over gevlochten hoofdlijnen. Gebruik tijdens het afstandvissen je gezonde verstand, maar wanneer de situatie het toelaat kun je met deze lijnen gemakkelijk 400 meter uit de kant vissen. Wij adviseren om een gevlochten hoofdlijn altijd te combineren met een ‘nylon’ voorslag. Een voorslag zorgt namelijk voor extra demping tijdens de dril en dat zal een karper absoluut waarderen!

Tot slot

Zoals je ziet zijn er veel verschillende hoofdlijnen die zich makkelijk laten categoriseren. Voor ieder wat wils en voor iedere visserij is er wel een hoofdlijn die aansluit bij de heersende omstandigheden. Mocht je na aanleiding van dit artikel nog wat extra informatie willen? Dan staan wij natuurlijk voor je klaar. Stuur ons een bericht via de mail of social media of kom langs in de winkel en wij helpen je graag.